Jauhemaalaus

Jauhemaalaus on menetelmä, jossa muovijauhetta ruiskuttamalla useimmiten staattisen sähkön avulla peitetään maalattava esine maalijauheella. Tämän jälkeen esine kuumennetaan niin, että ruiskutettu jauhe sulaa. Lämmitys tehdään yleensä uunissa, minkä vuoksi menetelmästä käytetään usein myös nimitystä polttomaalaus. Siitä käytetään myös monesti nimitystä “pulverimaalaus”.

Menetelmä

Menetelmää käytetään erittäin paljon teollisuudessa, jossa se on normaalisti osittain automatisoitu maalauslinjoilla. Muovijauheena on useimmiten epoksi, polyesteri tai epoksipolyesteriseos. Muita käytettyjä laatuja ovat polyakryyli ja polyuretaani. Myös metallijauheita, kuten sinkkipölyjauhetta voidaan joissain tapauksissa käyttää.

Tyypillisiä maalausalustoja ovat metallipinnat, sillä ne ovat sähköä johtavia. Esimerkiksi kuluttajakäyttöön tarkoitetut metallikotelorakenteet, kuten erilaiset metallikaapit ovat monesti polttomaalattuja. Maalauksen onnistumiselle ja maalikerroksen pysyvyydelle on tärkeää, että pohja on mahdollisimman hyvin puhdistettu. Usein metalliesineiden pohjakäsittely joka tehdään ennen maalausta, on fosfatointi.

Maalauslinja

Automaattisessa maalauslinjassa on yleensä automaattinen kattokuljetin, jossa on koukkuja liikkuvassa ketjussa. Maalattavat kappaleet nostetaan yleensä manuaalisesti koukkuihin. Tässä käytetään usein apuna maalattavalle kappaleelle suunniteltuja maalauskiinnittimiä, jotka eivät estä maalausta ja peittävät maalattavasta esineestä vain jonkin piiloon jäävän kohdan, koska tämä kohta jää ilman maalia. Kuljetin vie esineet maalauspisteeseen, jossa traverssiksi sanottu maalausruiskua ylös ja alas liikuttava mekanismi auttaa saamaan jauheelle tasaisen peiton.

Jauheella pinnoitettuja kappaleita voidaan ravistaa ylimääräisen jauheen poistamiseksi ja tasaisen peiton parantamiseksi. Pudonnut jauhe otetaan yleensä talteen ja kierrätetään uudelleen ruiskutukseen. Pinnoituksen jälkeen kuljetin vie esineet uuniin. Kuljettimen pituus uunissa on rakennettu sellaiseksi, että polttoaika on sopiva. Uunin jälkeen kuljettimen purkaminen on yleensä manuaalinen työ.

Robotti

Traverssin sijasta käytetään joskus maalausrobottia, mikäli maalattavat kohteet ovat suurehkoja koteloita, koska Faradayn häkki -ilmiö vaikeuttaa metallikoteloiden sisäpintojen maalausta vain ulkopuolelta ruiskutettaessa.

Jauhemaalauksen suurimpana etuna on, että siinä ei käytetä liuottimia, minkä vuoksi ei ole myöskään VOC-päästöjä.

Lisätietoa

Mikäli haluat tietää lisää jauhemaalauksesta niin ole rohkeasti yhteydessä. Kerromme mielellämme lisää tästä tavasta maalata. Kerromme myös, onko tämä vai jokin muu maalaustapa paras mahdollinen vaihtoehto juuri sinun tarkoitukseesi. Olemme aina asiakkaan puolella ja kerromme sinulle taatusti parhaan tavan toteuttaa haluamasi lopputulos kohteesta riippumatta.