Hiekkapuhallus

Hiekkapuhallus on kovien pintojen siloittamista, muotoilua sekä puhdistamista pienten kiinteiden hiukkasten ja paineilman avulla. Hiekkapuhalluksella voidaan saada lopullinen pinta, kuten ruostumattomilla teräksillä. Useimmiten hiekkapuhallus on kuitenkin vain pohjakäsittely ja pinnan puhdistus ennen maalausta.

Hiekka

Hienoksi siivilöityä hiekkaa on käytetty hiekkapuhalluksessa sen alkuajoista 1800-luvun lopulta lähtien. Puhalluksessa hiekasta muodostuvan kvartsipölyn hengittäminen altistaa ihmisen pölykeuhkosairauksille. Nykyään hiekkapuhallus suoritetaan kuitenkin hyvin ilmastoiduissa tiloissa hengityssuojien ja muiden asiaan kuuluvien laadukkaiden suojavarusteiden kanssa.

Muut materiaalit

Hiekkapuhalluksessa käytetään myös muita materiaaleja, kuten lasia esimerkiksi ruostumattomalle teräkselle, metallia teräkselle ja kuivajäätä muille pinnoille. Metallien hiekkapuhalluksessa käytetään useimmiten metallijauheita, koska niitä voidaan kierrättää paremmin kuin hiekkaa. Metalliesineden puhalluskaapista jauhe kerätään talteen syklonin avulla. Kerätty jauhe voidaan myös käyttää uudelleen seuraavissa puhalluksissa. Esimerkiksi lentokoneiden osia hiekkapuhalletaan joissain tapauksissa kookospähkinöiden kuorista valmistetulla aineella. Eli vaikka kyseessä on hiekkapuhallus, niin on olemassa myös monia muita puhallukseen käytettäviä materiaaleja.

Metallien hiekkapuhalluksella on myös vaikutus pinnan metallurgiseen rakenteeseen, joka lujittuu kylmämuovautumalla. Ohuilla kappaleilla tästä on myös se vaikutus, että kappale pyrkii automaattisesti vääntymään käyräksi. Hiekkapuhallus voidaan myös automatisoida teollisuusrobotin avulla.

Hiekkapuhallus tekstiiliteollisuudessa

Kuluneen näköiset farkut ovat nousseet erittäin isoksi ja näkyväksi muotitrendiksi. Farkut käsitellään hiekkapuhalluksella, jossa hiekka puhalletaan kovalla paineella vaatteisiin.

Tämän tekstiiliteollisuuden viimeistelymenetelmän on todettu vaarantavan työntekijöiden terveyden, sillä hiekkapöly altistaa suojaamattoman työntekijän silikoosille eli kivipölykeuhkosairaudelle.

Clean Clothes -kampanja ajaa hiekkapuhalluksen lopettamista. Useat yritykset Suomessa ovatkin jo ilmoittaneet lopettavansa hiekkapuhalluksen käytön tuotannossa. Tämä on ehdottomasti hyvä asia sen vaarallisuuden takia.

Tässä kattava info hiekkapuhallukseen liittyen. Mikäli sinulle tulee mitään kysyttävää hiekkapuhallukseen liittyen niin älä epäröi ottaa yhteyttä. Mikäli sinulla on jokin puhdistettava kohde, niin ammattilaisemme osaavat varmasti kertoa onko hiekkapuhallus siihen paras vaihtoehto. Hiekkapuhallus on mahtava tapa valmistella erilaisia hankaliakin kohteita maalattavaksi. Hiekkapuhallus puhdistaa oikein tehtynä pienimmätkin kolot ja kohteet epäpuhtauksista sekä vanhasta maalista. Oikein tehtynä mikään muu tapa ei puhdista materiaalia yhtä tarkasti kuin ammattilaisen suorittama hiekkapuhallus.